Inbraakmethodes

We hopen dat je de goede gewoonte hebt om je huis goed af te sluiten als je weggaat, ook al is het maar voor eventjes. Want een inbreker herkent onmiddellijk slechte sloten of onvoldoende beveiliging en is zo binnen enkele minuten binnen. Kijk hieronder even mee hoe een inbreker te werk gaat en ontdek zo welke maatregelen je kunt nemen!

Methode 1: Kerntrekken
Methode 2: De Bulgaarse methode
Methode 3: Openbreken van deur of raam
Methode 4: Openbreken garagepoort
Methode 5: Lock picking
Methode 6: De babbeltruc
Methode 7: Flipperen
Methode 8: Hengelen
Methode 9: Gaatje boren
Methode 10: Via het bovenlichtje

Kerntrekken

Een schroef, een tang en één minuut

Inbreken met een schroef en een tang wordt ook wel de Roemeense methode of cilindertrekken genoemd. De inbreker draait een geharde stalen schroef in de cilinder (sleutelgat) van het slot. Daarna wordt er met een tang of een speciaal cilindertrekapparaat zoveel kracht op de cilinder gezet dat deze door de trekkracht gewoon breekt. Daarna kan de deur eenvoudig geopend worden met een standaard bouwsleutel. En dit alles binnen één minuut.

De oplossing is gelukkig eenvoudig: beveilig je woning tegen inbraak door gebruik te maken van veiligheidsbeslag met cilindertrekbeveiliging.

Bulgaarse methode

Afbreken van de cilinder: een veel voorkomende manier

Hierbij wordt de cilinder (waar de sleutel ingaat) die aan de buitenzijde iets uitsteekt, met een tang afgebroken. Het afdekplaatje dat om het slot heen zit (het beslag) is vaak van (zwak) aluminium en kan met een schroevendraaier worden losgewrikt. Steekt eenmaal de cilinder uit, dan kan deze met een tang worden afgebroken. Met een standaard bouwsleutel wordt de deur van slot gedraaid. De oplossing ligt voor de hand: zorg dat de cilinder niet uitsteekt. Maar hoe?

Plaats stalen veiligheidsbeslag dat van binnenuit wordt vastgeschroefd, zodat de afdekplaat niet kan worden verwijderd en de cilinder niet meer dan 3 mm uitsteekt. Er zijn zelfs varianten waarbij de cilinder gelijk zit met het deurblad zodat het onmogelijk wordt om de cilinder af te breken. Veiligheidsbeslag met cilindertrekbeveiliging is de beste inbraakpreventie, of een cilinder die niet uit het deurblad steekt. Eén van de laatste trends zijn elektrische sloten waarmee je de deur kan openen met een vingerscanner, codeklavier of handzender waardoor een cilinder overbodig wordt (en je zelfs uw sleutel niet meer kan verliezen).

Openbreken van deur of raam

De moeder van alle inbraakmethodes


Wanneer de inbreker merkt dat er niemand thuis is of iedereen slaapt, gaat de dief aan de slag. Even de deur of het raam openwrikken met een schroevendraaier of koevoet. Om dit te voorkomen zorg je voor goedgekeurd hang- en sluitwerk of voor een inbraakwerende deur met zelfvergrendelend slot. Doe deuren en ramen ook werkelijk op slot. Niet met één sluiting, maar met alle twee of drie. Want zwakke raamsluitingen of een deur met slechts één slot of onveilig slot, zijn met deze methode zo open.

Openbreken garagepoort

Garagepoorten kunnen met fysiek geweld regelmatig geopend worden. Dit kan met een koevoet of ander gereedschap. Garagepoorten worden de dag van vandaag meer en meer geautomatiseerd. De aandrijving van de poort voorkomt gedeeltelijk het forceren van de poort door deze d.m.v. een koevoet omhoog te duwen. Een extra mechanische verankering bij de aandrijving is een sluitende oplossing tegen het forceren van de garagepoort langs de onderkant. Ook kan je werken met extra schuifgrendels die voorkomen dat een poort geopend kan worden.

Lock picking

Geen sleutel meer nodig

Lock picking is een zeer eenvoudige manier om in te breken. Een lockpicksetje is zo gekocht bij een slotenmaker of kun je gemakkelijk online aanschaffen. Ook hoe je het moet doen is eenvoudig te achterhalen op Youtube. Met een beetje oefening kan iedereen zo zonder sleutel naar binnen. Toch kost deze methode relatief veel tijd. Maak het de inbreker dus zo moeilijk mogelijk en investeer in goed hang- en sluitwerk. Er bestaan ook anti-lock-picking cilinders die ook deze vorm van inbraak voorkomt!

De babbeltruc

Binnen zonder braak

Binnenkomen onder valse voorwendselen. De dader belt aan de deur en hij weet zich naar binnen te praten met een smoes. Hij doet zich bijvoorbeeld voor als een medewerker van de thuiszorg. Uiteindelijk gaat hij er vandoor met de waardevolle spullen. En voor de verzekering telt een babbeltruc vaak niet als woninginbraak, waardoor er minder of zelfs niets wordt uitgekeerd. Laat dus niet zomaar iemand binnen! Investeer in goede Home Control producten zodat u ziet wie er voor de deur staat.

Flipperen

Inbraak met een bankpas

Als de deur niet op slot wordt gedraaid, wordt de deur niet goed afgesloten. Hij zit dan alleen maar met de schoot, die door de deurkruk heen en weer kan worden bewogen, in het kozijn vast. De inbreker kan met een bankpas of hard kaartje tussen de deur en het kozijn de schoot van het slot terugdrukken. Draai dus altijd de deur op slot als je even de woning verlaat, maar ook ‘s nachts als je gaat slapen. De verzekering dekt minder of zelfs niets als je van nalatigheid verweten kan worden.

Opteer voor een zelfvergrendelend slot, zodat de deur altijd vanzelf op slot gaat. Van binnenuit kan de deur vanzelfsprekend gemakkelijk terug geopend worden.

Hengelen

Niet alleen brieven door de postbus

Als er een brievenklep of kattenluik in de deur verwerkt zit, kan met een ijzerdraad via deze opening de deurklink naar beneden getrokken worden. Draai dus altijd de deur op slot en plaats eventueel een bak aan de binnenkant zodat men niet door de klep een stuk ijzerdraad knaar boven kan steken.

Gaatje boren

Ouderwets, maar effectief

Geen bezemsteel of latje op je schuifraam is bestand tegen deze methode. Er wordt een gaatje geboord in het kozijn en vervolgens wordt de bezemsteel gewoon opgewipt. Ook kan vlak onder het slot een gat in de deur of raam worden geboord. Wanneer de sleutel nog in het slot zit kan bijvoorbeeld met behulp van ijzerdraad de sleutel via dat gat worden omgedraaid. Haal dus altijd de sleutel uit het slot nadat het op slot is gedraaid. En plaats een slot op je schuifraam.

Via het bovenlichtje

15 centimeter ruimte volstaat

Bovenlichtjes zijn de kleine raampjes boven een deur of groter raam. Wanneer het bovenlichtje op een kiertje staat, kan een inbreker deze makkelijk verder openbreken om zo een deur of raam van het slot te halen. Laat bovenlichtjes nooit openstaan als er niemand thuis is en zorg voor inbraakwerende deur- en raamboompjes.

Partners